5 tips om videoleren naar een hoger niveau te tillen met interactieve video (volgens de theorie van Donald Clark)

Wist je dat er een grote misvatting bestaat over leervideo’s?

We denken vaak dat gewone, lineaire video’s genoeg zijn om in te zetten als leermiddel, maar dat is niet zo. Natuurlijk is video een geweldig medium om een boodschap over te brengen, maar onderzoek toont aan dat de kijker actief iets met de lesstof moet doen om de informatie écht te onthouden. E-learning Guru en wetenschapper Donald Clark heeft hier veel onderzoek naar gedaan. Wij hebben zijn publicaties bestudeerd en delen hier de gouden tips met je. Lees snel verder als je wilt weten hoe je écht effectieve microlearning video’s maakt!

Wat is een microlearning video precies?

De naam zegt het eigenlijk al: een korte, afgebakende video die gefocust is op een specifiek leerdoel. Een microlearning kan onderdeel van een reeks microlearnings of op zichzelf staand zijn, zoals onderstaande video. Maar hoe maak je nou een succesvolle microlearning?

1. Less is more

Dit bekende gezegde is ook van toepassing op microlearnings. Houd de lengte van je video beperkt tot maximaal zes minuten. Over het algemeen geldt: hoe korter, hoe beter! Ook wordt sterk afgeraden om in de video zowel beeld als audio én tekst aan te bieden. Dat zorgt voor een overload aan informatie om te verwerken. Kies liever voor een combinatie van beeld en audio, en gebruik alleen wat steekwoorden in beeld als het bijdraagt. Vermijd ook drukke achtergrondmuziek en -geluiden. Dat kan juist voor afleiding zorgen. Beperk muziek bijvoorbeeld alleen tot de intro en outro van je video en voeg geluiden alleen toe wanneer deze relevant zijn.

2. Geef de kijker controle over de video

Donald Clark benadrukt het belang van autonomie; de kijker moet zelf controle hebben over de microlearning. Ook stelt hij voor om de video in stukjes op te knippen, zodat de kijker de tijd kan nemen om informatie te verwerken. Interactieve video is hier perfect voor. Voeg een interactief menu toe zodat de kijker zelf kan navigeren door de video, of voeg pauzeschermen en interactieve vragen toe om de kijker tijd te geven om de informatie te verwerken.

3. Het hoeft geen Hollywood productie te zijn

Bij film denken we al snel aan gelikte beelden en strakke edits, maar volgens Donald Clark is de kwaliteit van de audio belangrijker dan die van het beeld als je iemand iets wilt leren. Let er dus op dat de audio goed is! Probeer een rustige plek te vinden met zo min mogelijk omgevingsgeluid waar je jouw video’s in alle rust kunt opnemen.

4. Geef de tijd

Verder is het belangrijk om te weten dat de kijker tijd nodig heeft om de informatie te begrijpen. De informatie mag daarom wel iets langzamer worden gepresenteerd dan in een Hollywood productie. Interacties in een video biedt de mogelijkheid om gemakkelijk te laten pauzeren, herhalen en toetsen zodat de kijkers informatie op hun eigen tempo tot zich kunnen nemen.

5. Zorg dat de kijker zich aangesproken voelt

Waarschijnlijk herkennen we dit allemaal wel… Waarom zou je naar de boodschap luisteren als je je niet aangesproken voelt? Daarom is dit extra belangrijk! Er zijn verschillende manieren om de kijker aan te spreken. Maak allereerst gebruik van spreektaal en spreek de kijker direct aan. Idealiter gebruik je 185-254 woorden per minuut voor een prettig tempo en geen achtergrondmuziek (Brame, 2016; Mayer, 2008). Verder kun je interactieve vragen toevoegen waarin je de kijker direct aanspreekt. Je kunt met interactieve video zelfs scenario’s bouwen, zodat de kijker gelijk het gevolg krijgt te zien als hij een bepaalde keuze maakt.

Wil je jouw e-learning omzetten naar een interactieve leerbeleving? We denken graag met je mee! Neem contact met ons op of ga probeer het zelf uit in onze studio!

Want to stay up to date on the latest developments?

Follow us on:

Do you have another question? Ask our support hero

Ivo van Halen

Support hero of hihaho