Hieronder hebben we een aantal stappen voor je opgezet om een goede instructievideo te maken. In de tips geven we extra uitleg over hoe je de impact van je instructievideo nog meer kan vergroten. Weet je niet waar je moet beginnen of wil je de videoproductie laten uitbesteden? Neem dan eens contact met ons op. We helpen je graag verder.
Stap 1: Bepaal je doel en onderwerp
Om te beginnen is het belangrijk te bepalen waarom je een instructievideo wilt maken. Kies voor één afgebakend doel, sla geen zijpaadjes in. Zo houd je het concreet en overzichtelijk. Bepaal nu het onderwerp en welke doelgroep de instructievideo gaat kijken. Tip: Let ook op of je doelgroep al kennis heeft over het onderwerp en waarom ze de video gaan kijken. Door een doelgroep analyse te doen kan je hier veel over te weten komen.
Stap 2: Schrijf een script voor je instructievideo
Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom is het erg belangrijk om een script te schrijven over je instructievideo. Zo voorkom je problemen die later naar voren komen.
- Begin met een korte introductie.
- Schrijf de inhoud duidelijk en beknopt op met instructies en de boodschap die je wilt delen.
- Eindig met een korte samenvatting van de video en een afsluiter.
Stap 3: Opnemen van de instructievideo
Ga je de instructievideo filmen? Of wil je gebruik maken van schermopnames om het verhaal te vertellen. Hoe je het ook wilt doen, het is belangrijk om eerst de juiste materialen bij elkaar te verzamelen. Hieronder staan een aantal vragen die je jezelf kan stellen voordat je begint.
- Waar ga je filmen?
- Hoe komt iemand in beeld?
- Als je gebruik maakt van een green screen;
- Zijn de lichten juist opgesteld?
- Staat de presentator binnen de green screen kader?
Tip: Met AI kan je nu al heel veel videomateriaal laten genereren. Van B-rolls tot script oplezende presentatoren, je kan veel laten genereren door AI. Eén paar van onze favorieten op het moment zijn heygen & Dall-E 3. Maar eerlijk verheugen we ons stiekem het meest op Sora. De vraag is alleen wanneer deze AI videogenerator in de toekomst uit gaat komen. Liever scherm opnames maken? Probeer dan eens Loom.
Stap 4: Nabewerking
Nu is het tijd om je instructievideo te gaan nabewerken. Hiervoor kan je jouw eigen favoriete nabewerkprogramma gebruiken, zoals Adobe Premiére pro of Final cut Pro. Let in de nabewerking nog eens goed op de timing van de handelingen die je uitlegt. Zo zorg jij ervoor dat je een goede instructievideo maakt!
Had je al nagedacht om interacties toe te voegen? Upload dan je bewerkte video naar het hihaho platform. De interacties die je al had uitgewerkt in het script kan je dan gemakkelijk toevoegen aan de video. Dan heb je ook nog eens de betrokkenheid van je kijkers vergroot en zullen ze je instructievideo langer onthouden.
Tip: Nog niet nagedacht over interactieve video? Het kan nog steeds! We hadden het in stap 2 al eens over de menu interactie. Een interactie die makkelijk te implementeren is in een instructievideo. Een andere interactie die werkt om jouw een goede instructievideo te bezorgen zijn de vraag interactie. Gemakkelijk toe te voegen en de kijker zal daardoor de handelingen makkelijker onthouden.