Visit hihaho at CES 2025 and discover how easy transforming learning is

Visit hihaho at CES 2025

Hoe je je filmdag kunt voorbereiden als een pro

Je hebt je script afgerond, je weet hoe de video eruit moet komen te zien… Het enige dat je nu nog moet doen is daadwerkelijk filmen. Geen stress, want wij gaan je helpen! Hier zijn onze 5 tips om jou als een pro door je filmdag te laten gaan.

1. Maximaal organiseren

Zet je organisatorische vaardigheden aan het werk en creëer een strakke planning voor de filmdag. Hoe laat wil je beginnen en wanneer wil je klaar zijn? Hoeveel tijd heb je nodig om iedere scène te filmen? Zijn er specifieke attributen nodig? Moeten de scènes in een bepaalde volgorde worden opgenomen? Dit zijn allemaal logische vragen wanneer je je filmdag organiseert. Het zal de opnamedag een stuk efficiënter maken als je hier van tevoren over nadenkt.

2. Wees voorbereid op het ergste

Een filmdag is net als een trouwdag; ze gaan meestal niet als gepland. Het maakt niet uit hoeveel tijd en moeite je steekt in het plannen van de perfecte opnamedag, het is goed om rekening te houden met mogelijke tegenslagen. De hoofdrolspeler zou zich op het laatste moment kunnen ziekmelden, de camera kan het begeven tijdens het filmen, of een enorme storm kan jou letterlijk van de set blazen (een beetje dramatisch, maar toch…).

Zorg er dus voor dat je altijd een Plan B hebt. Regel een reserve-acteur om je te helpen als dat nodig is, reserveer een back-up camera voor als de eerste het begeeft, en check altijd de weersverwachting voordat je gaat filmen. Al helemaal als je van plan bent om buiten de filmen. Dat gezegd hebbende, plan ook altijd wat extra ruimte in je tijdsplanning voor eventuele tegenslagen.

3. Verdeel en heers

Het helpt om je script te verdelen in losse scènes. Dit maakt het makkelijker voor jou om voor iedere scène in te schatten hoeveel tijd je nodig hebt en om bij te houden welke scènes al zijn opgenomen. Het verdelen in losse scènes is ook heel handig wanneer je de video gaat monteren, om het overzicht te houden. Een ander voordeel is dat je makkelijker kunt inspelen op eventuele tegenslagen, zoals de tegenslagen die net zijn genoemd.

“Waarom?”, zul je misschien denken. Stel dat je hebt bedacht om de filmdag te beginnen met het opnemen van scène 2 en 4, twee scènes waarbij je zonnig weer nodig hebt. Als de dag begint met een onverwachte regenbui, kun je dus niet deze scènes als eerste gaan filmen. Je script opdelen in scènes maakt het daarom makkelijker om flexibel om te gaan met je planning. Meer tips over hoe je het beste een script kunt schrijven, vind je hier.

4. Denk van tevoren na over de shots die je wilt maken

Als je een duidelijke visie hebt over hoe je video uiteindelijk moet worden, wil je waarschijnlijk ook nadenken over wat voor shots je gaat filmen vóór de daadwerkelijke filmdag. En wat je allemaal nodig hebt om die shots te kunnen maken. als je cinematische luchtschots wil, kun je een drone gebruiken. Als je iemand’s gezichtsuitdrukking wilt benadrukken, wil je misschien een close-up maken en een macrolens inzetten om de details naar voren te brengen. Ook kun je van tevoren bedenken of je teksten, afbeeldingen of interactieve knoppen wilt toevoegen aan je video. Als je bijvoorbeeld een interactieve knop wilt toevoegen aan de linkerkant in beeld, kun je er rekening mee houden dat het object dat je filmt aan de rechterkant te zien is. Zo houd je ruimte in beeld waar later de knop moet verschijnen.

5. Zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is

Deze is vooral belangrijk als meerdere mensen betrokken zijn bij jouw plannen. Deel alle relevante documenten met de betrokkenen, inclusief de planning van de filmdag, de definitieve scripts en een overzicht van de attributen die nodig zijn. Doe dit op tijd vóór de filmdag, zodat iedereen genoeg tijd heeft om zich voor te bereiden en hun teksten te leren.

En dat is het. Probeer deze tips goed toe te passen, en jouw filmdag wordt een eitje!

Ben je al klaar met het verzamelen van je filmbeelden? De volgende stap is om deze samen te smelten tot jouw eindvideo. Er zijn genoeg video editing programma’s om uit te kiezen. Om ervoor te zorgen dat je hierin niet verdwaalt, help deze blog je op weg naar het vinden van de video editing software die het beste bij jou past!

Want to stay up to date on the latest developments?

Follow us on:

Do you have another question? Ask our support hero

Ivo van Halen

Support hero of hihaho