Visit hihaho at CES 2025 and discover how easy transforming learning is

Visit hihaho at CES 2025

4 tips voor actief videoleren in jouw online les

Als docent sta je voor de uitdaging om interactie te creëren in je online lessen. Een video voelt misschien al gauw als eenrichtingsverkeer. Gelukkig is het mogelijk om ook video’s interactief te maken. Ben je benieuwd hoe? Dan is deze blog voor jou!

Een leerling kijkt met een half oog naar jouw video, terwijl hij ondertussen een spelletje op zijn mobiel speelt. Of naar de vogeltjes buiten staart. Dat is natuurlijk juist wat je niet wilt als docent, zeker niet als je veel tijd hebt gestoken in het opnemen van een video. Of wanneer je urenlang het internet hebt afgezocht op zoek naar de perfecte uitleg over een onderwerp. Maar gelukkig hoeft video kijken helemaal niet zo passief te zijn! Ik geef je vier tips voor actief videoleren.

1. Stel vragen om leerlingen actief bij de stof te betrekken

Zou je graag vragen willen stellen, net zoals in een echte les? Dat kan! Je kunt namelijk vragen toevoegen aan een video. De leerling moet dan antwoord geven en krijgt feedback, net als op school. Onderuit gezakt kijken is niet meer mogelijk, jouw leerling moet echt nadenken tijdens het kijken van de video. En in de statistieken kun je zien wie de stof heeft begrepen.

Zelf heb ik dit ook geprobeerd. Naast mijn werk bij hihaho, werk ik nog als docent Nederlands voor anderstaligen. In deze voorbeeldvideo kun je zien hoe ik de cursisten concreet een opdracht geef en naar de namen en spelling van voorwerpen in het huis vraag. Zonder de vragen had deze video er heel anders uit gezien: dan hadden de cursisten me alleen wat voorwerpen zien presenteren.

2. Sla irrelevante stukken over

Zeker wanneer je een video van YouTube plukt, is het fijn als je kunt kiezen welke delen je wel en niet laat zien. Met de “Spring naar” interactie in hihaho kun je eenvoudig stukken overslaan die niet interessant zijn voor jouw les.

3. Sluit aan bij de behoeften van de leerling door een menu of knoppen

Wanneer je een menu toevoegt, kun je de video opdelen in hoofdstukken. Als de leerling een bepaald hoofdstuk moeilijk vindt, kan hij die als eerste bekijken, of juist herhalen. Knoppen kunnen dan ook heel handig zijn. Bijvoorbeeld: “Klik hier voor meer uitleg” of “Weet je dit al? Klik hier om dit over te slaan.” Met dergelijke knoppen kan de leerling naar een andere scène of website gaan als hij dat wil.

4. Laat de leerling zelf bepalen hoeveel tijd hij nodig heeft om de stof te verwerken

Soms gaat de video iets te snel, en zou je graag iets willen herhalen of benadrukken. Of misschien wil je de leerling de tijd geven om het beeld goed te bekijken, bijvoorbeeld een kaart. In dat geval kun je een pauzescherm toevoegen om de video stil te zetten. Aan dit pauzescherm kun je tekst toevoegen als je dit wilt, bijvoorbeeld een samenvatting. Wanneer de leerling in het scherm klikt, gaat de video weer verder.

Maak je video gratis interactief

Misschien denk je nu “maar ik heb helemaal geen tijd om video’s interactief te maken, ik ben al heel veel tijd kwijt aan voorbereiding”. Dat kan ik me voorstellen. Gelukkig kun je met één druk op de knop al een interactie toevoegen. Kijk maar eens naar deze video om te zien hoe eenvoudig dit gaat. Want wanneer je al moeite hebt gedaan om een video te maken/vinden, is het natuurlijk extra fijn als je zeker weet dat je klas er ook actief mee aan de slag gaat!

Als docent kun je gratis vijf video’s interactief maken. Lijkt dit je interessant? Klik dan hier voor meer informatie .

Heel veel succes gewenst! En als je vragen hebt, weet je ons te vinden.

Want to stay up to date on the latest developments?

Follow us on:

Do you have another question? Ask our support hero

Ivo van Halen

Support hero of hihaho